3 Yaş Sendromu Nedir? Nasıl Baş Edilir?

Bebeğiniz 1 yaşına girdikten itibaren bağımsızlık istediğinin sinyallerini vermektedir. Yürümeye başlayan çocuklar daha bağımsız hareket etmekte, evde ve sokakta istediği yere gitmeye diretmektedir. 3 yaş ise çocuğunuzun bağımsız olma güdüsünün tavan yaptığı yaşlardır. Çocuğunuz bu güdüyle birlikte hırçınlaşabilir, ebeveynlerle inatlaşabilir.

Çocuğumun 3 Yaş Sendromuna Girdiğini Nasıl Anlarım?

Artık yürüyüp konuşabilen akıllı çocuklarınız bağımsızlığı ele almak için her şeyi deneyecektir. Örneğin artık bir birey olduğunu kanıtlamak için kendi başına giyinmek ister. Bunun yanı sıra kendi istediklerini de giymek isteyebilir. Yani kışın ortasında şortla dışarı çıkmak için direten bir çocuğunuz var ise anlayın ki 3 yaş sendromuyla başbaşasınız.

Siz ona ne kadar açıklarsanız açıklayın o bağımsız bir birey, cevabınızı kabul etmeyecek ve o şortu giymek isteyecektir. Sizin “Hayır bunu giyemezsin” cevabınız ise evde adeta bir bomba etkisi yaratabilir. Hayır, cevabı öfke krizlerine neden olabilir. Uyumak istemezler, gün içinde oyuncaklarıyla ya da sizinle daha fazla vakit geçirmek isterler. 3 yaş sendromuna giren çocuğunuz kendini dünyanın merkezinde gibi görecektir.

3 Yaş Sendromunda Ebeveynlerin Yapması Gerekenler

Eğer çocuğunuz öfke krizleri geçiriyorsa siz sakin kalmalısınız. Evet, bu zor bir hamle fakat o öfkeliyken sizde öfkeli olursanız onun öfkesini yatıştırmak, duygularını kontrol altına almasını sağlamak çok zor olacaktır. 3 yaş sendromuyla boğuşan çocuklarla birlikte bir gün geçirmek elbette zor fakat ona bağırmak veya fiziksel şiddet uygulamak hiçbir zaman doğru bir hamle değildir. Sakince yaptıklarının doğru olmadığını açıklayıp köşenize çekilin. Sizi dinlemiyor gibi gözükebilir ama aslında sizi dinlediğini belli etmemeye çalışan bir çocukla karşı karşıyasınız.

Uyumak istemeyebilir, yemek yemek istemeyebilir bu durumda onu zorlamak sizinle inatlaşmasına yol açacaktır. İnatlaşmayı bırakan taraf siz olun, ona seçenekler sunun. İstediğini giymesine izin verin, eğer hava durumuna uygun olmayan kıyafetler giymek isterse ona sakin bir dille durumu açıklayın. Evet, her durumda sizin duygularınızı kontrol altına almanız çocuğunuzun da duygularını kontrol altında tutmayı öğrenmesine neden olacaktır.

Exit mobile version