Hamilelik Dönemi

30 – Haftalık Gebelikte Gelişim Süreci

30 - Haftalık Gebelikte Gelişim Süreci

30 Haftalık hamileliği izlerken kaç aylık hamile diye sorulduğunda kafası karışan birçok hamile var. Bu durum çok doğal bir şekilde gerçekleşti, çünkü hamilelik aylarca hiçbir sağlık kuruluşunda izlenmedi. 30 haftada kaç aylık hamile olduğunu merak eden bir anne adayı için 7 aylık hamile olduğu söylenebilir. Buradan fetüsün çok büyük bir bölümünün geride kaldığı anlaşılmaktadır.

30. Gebelik Haftasında Annede Meydana Gelen Değişiklikler

  1. gebelik haftasında rahim göbekten yaklaşık 10 cm yukarıdadır. Bebek gün geçtikçe büyüdüğü için sempatik noktadan rahmin tepesine kadar olan mesafe 30 cm’ye ulaşmış, boy ve kilosu önemli ölçüde artmıştır. Sonuç olarak, annenin karnı günlük işleri zorlaştırabilecek ve bel ağrısı ve ağrısına neden olabilecek şekilde büyümüştür. Aynı nedenle 30. haftada kasıklarınızda ağrı hissedebilirsiniz. Rahminiz kaburgalarınızın altında büyürken bebeğiniz karnına sığamıyormuş gibi şişkin ve dolgun hissedebilirsiniz. Bu his normal kabul edilirken bebek büyüdükçe rahim de genişler ve amniyotik sıvı miktarı artar.

30. Hafta Ultrason Görüntüsü

Hamileliğin 30. haftasında çekilen ultrason görüntüleri, bebeğinizin doğumdan sonra nasıl görüneceği konusunda önemli ipuçları verebilir. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki her bebeğin anne karnındaki pozisyonu ve pozisyonu farklı olacaktır. Bu nedenle bu hafta çekilen ultrason görüntülerinde elde edilen görüntüler internette bulunan çeşitli 30. hafta görüntüleri ile karşılaştırılmamalıdır.

Hamileliğin 30. Haftasında Bebeğin Gelişimi

Hamileliğin 30. haftasında veya 7. ayında, bebeğinizin boyu ve kilosu prematüre bir bebek boyutuna ulaşmıştır. Bu hafta bebek doğum sonrası döneme hazırlanırken beyin gelişimi devam eder ve beynin kendine has kıvrımlı yapısı ortaya çıkmaya başlar. Beynin yüzeyindeki kırışıklıklar ve kıvrımlar, bebeğin bilişsel işlevleri yaşla birlikte güçlendiğinden ihtiyaç duyulan genişlemeye izin verir.

Vücut ısısının kontrolünde yer alan mekanizmalar gelişiyor ve yağ depolarının artmasıyla bebeği bu haftaya kadar sıcak tutan yumuşak önlük (lanugo) kaybolma aşamasına girecek. Bebek doğduğunda bu tüyler tamamen kaybolmuş olacaktır.

30 Haftalık Boy Ve Ağırlık

30 haftalık bir bebeğin anne karnındaki boyu 3 cm iken bebeğin kilosu da yaklaşık 100 gram artmıştır. Bu veriler tamamen ortalama değerlerdir ve bebeğinizin boyu ve kilosu her hamilelik için farklıdır. Bu nedenle hamile kadınlar 30 haftalık bir fetüsün boy ve kilosunu farklı fetüslerle karşılaştırmamalıdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu