Bebeklerin Diş Çıkarması

Bebeğin ilk dişleri ortalama olarak 7. ayın ortalarında belirmeye başlar. Fakat bazen dişler 3. ayda erkenden ortaya çıkarken, bazen 12 aya kadar hatta daha fazla uzayabilir. Dişlerin çıkışı genellikle genetiktir. Yani anne babanın dişleri erken çıkmışsa bebeğinki de genelde aynı düzende olur.

Diş çıkarma belirtileri genelde dişten 2-3 ay öncesi ortaya çıkar. Bu durum çocuktan çocuğa değişiklik gösterir. Bebekler iki üç aydan itibaren salya akıtmaya başlarlar. Diş çıkarmaları bu durumu bazen daha fazla arttırır. Salya akıtan bebeklerde genelde salyanın tahrişi sonucunda özellikle çenede kızarıklıklar görülür. Bunu önlemek için salya özenle silinmeli ve deride kuruma olursa yumuşak bir deri kremi ile o bölgeyi nemlendirin. Aşırı salya bebeğin öksürmesine ve tıkanmasına neden olabilir. Bebek diş etlerini rahatlatmak için ısırma belirtisi gösterebilir. Diş çıkaran bebekler eline geçen her şeyi ağzına alarak ısırmaya çalışır. Çıkacak dişin baskısıyla diş etinde enfeksiyon gelişebilir. Bu durum bazı bebeklerde ağrılara yol açar. İlk diş ve azı dişleri çıkarken daha fazla sıkıntı veren dişlerdir. Diş yüzeye yaklaştıkça, çıkmasına yakın dişetinde ki ağrı sürekli olabilir. Bu da bebeğin huzursuzlanmasına neden olur. Bebekler diş çıkartırken verilen gıdaları istemeyebilir. Diş çıktıktan sonra bebeğin iştahı yerine gelir. Bazı bebekler diş çıkaracakları zaman ishal olabilirler. İshalin diş çıkarmayla ilgisi olduğu konusunda doktorların tereddütleri vardır. Ateşte de böyledir. Bazı doktorlar bu durumun diş çıkarmadan kaynaklandığı konusuna tereddütlü yaklaşırlar. Diş çıkarma sırasında bebeğinizin ateşi varsa, normal zamanlarda ne yapıyorsanız yine aynısını yapın. Ateş azalmıyorsa mutlaka doktoruna danışın. Diş çıkaran bebeklerde gece uyanmalar olabilir.

Bebekler diş çıkartırken neler yapmalı:
Bebeklere diş etlerini kaşıyacağı bir şeyler verip onu rahatlatın. Biberonla soğuk su verin. Biberonu istemiyorsa bardakla deneyin. Böylelikle hem bebeğinizin su ihtiyacını karşılar hem de ishal ve salya gibi etkenlerle kaybettiği sıvı oranını dengelersiniz. Bebeğinize diş etini rahatlatması için çiğneyebileceği bir şeyler verin. Tabi oturur pozisyonda olmasına özen gösterin. Dikkatinizi üzerinden çekmeyin. Hiçbiri işe yaramıyorsa parasetamol işinize yarayacaktır. Dozu için doktorunuza danışın. Doktorunuz önermediği sürece diş etlerine başka bir şey sürmeyin.

 

Exit mobile version