Hamileliğin özellikle son döneminde ortaya çıkan şeker hastalığı, tedbirinin alınmaması durumunda ortaya ciddi sorunlar çıkmasına neden olmaktadır. Bebeğin erken doğması halinde bebekte hipoglisemiye hastalığına kadar birçok sorun teşkil etmektedir. Gebelik şekerinin kontrol edilmesi için mutlaka şeker yükleme testi yapılmak zorundadır.
Gebeliğe bağlı olarak görülen şeker hastalığının diğer adı gestasyonel diyanet olarak bilinmektedir. Hamile insanların yaklaşık %5 kesiminde görülen bu hastalık son zamanlarda artış göstermektedir. Tedbir alınmadığı takdirde hem annede hem de bebekte ciddi sorunların oluşmasına neden olmaktadır. Gestasyonel diyabetin gebelikte saptanan glukoz tolerans bozukluğu olduğu bilinmektedir.
Hamilelikte Şeker Yükleme Testi Zararlı Mı?
Gebelikte şeker yükleme testi yapılmasının anne ve bebek sağlığı açısından zararlı olup olmadığı birçok uzmanlar tarafından araştırılan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Hamilelik evresinde anne ve bebek sağlığının oldukça dikkat edilmesi gerektiği görüşü savunularak gebelikte şekerin oluşması en istenilmeyen durumlar arasında yerini almaktadır. Bu durumda tedbir alınması oldukça önemlidir. 24-28 haftalık hamile insanlarda şeker yükleme testi yapılması tavsiye edilir. Bu test için verilen 50-75 gram şekerin bebeğe herhangi bir zararın göstermediği teşkil etmektedir.
Gebelikte Şeker Yükleme Testinin Kontrolü
Bazı uzmanlara göre gebelikte şeker yükleme testinin yapılabilmesi için anneye verilen 50-75 gram şekerin hamilelikte anneye de çocuğa da zarar verdiği görüşünü savunmaktadır. Tüm hamile adaylarının gebelik şekerinden korunması gerektiği savunulup iyi beslenme ile korunabileceği savunulmaktadır. Bazı uzmanlar ise şeker yüklemenin testinin herhangi bir sorun teşkil etmediğini aksine hamileliğin başında diyabete müdahale amacıyla önem arz ettiği görüşünü savunmaktadır.
Olumlu düşünen insanlar şeker yükleme testi uzun yıllardan bu yana güvenle yapılan bir test olup hem anne hem de bebek için hayati önem taşıdığı görüşü savunulmaktadır. Gebelikte tespit edilen diyabet fark edilmediğinde çok daha ağır sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Hamileyken şeker hastası olmayan insanlar şeker testi yaptırarak sonucu öğrenip ona göre bir beslenme çizelgesi hazırlayarak gerekli önlemleri anlamaktadır. Şeker testini yaptırmayı uygun görmeyen anne adayları, şeker hastasıymış gibi dikkat etmeli, diyet ve egzersiz yapmaları gerekmektedir.