Sezaryen Doğum Nedir? Kimler Yapabilir?
Sezaryen, annenin alt karın bölgesine ve rahim duvarına, bir kesi atılarak bebeğin ameliyatla alındığı doğum şeklidir. Sezaryen doğum, isteğe bağlı ya da zorunlu durumlar sonucu, daha sağlıklı olacağına inanılan durumlarda yapılır. Bu kararı alırken pek çok neden etkili olmuş olabilir. Annenin psikolojik olarak kendini normal doğuma hazır hissetmemesi, riskli durumların bulunması gibi pek çok etken bulunabilir.
Sezaryen Sonrası Normal Doğum Şartları Nelerdir?
Genelde sezaryen doğum, bebekte ya da annede yaşanan, sağlık sorunu nedeniyle hayat kurtarıcı olarak görülüp yapılabilir. Bebeğin anne karnında duruş değişikliği yapasıda, sezaryen kararı alınmasında etkilidir. Bebeğin doğum kanalına doğum zamanından daha erken inmesi ya da 4 kilonun üzerinde olması da bu nedenler arasındadır. Bazen de annenin suyunun azalması, bebeğin kalp atışlarını etkilediği için, normal doğum anını beklemek yerine sezaryen doğuma alınabilir. Normal doğum olarak ilerleyip, sağlık gidişatında sorun olduğunda son anda da bu karar alınabilir. Önemli olan annenin psikolojisinin kendini buna hazır hissetmesidir.
Sezeryan Doğum Çeşitleri
Sezaryen doğum işlemi, epidural, spinal ya da genel anestezi olmak üzere, üç şekilde yapılabilir. Eğer spinal ya da epidural olacak şekilde doğum gerçekleştirilecekse, kişinin eşi ameliyat sırasında yanında bulunabilir. Genel anestezi işlemi ise anneyi tamamen uyutarak yapılır. Sezaryen doğum işlemi, toplamda 30 dakika ile 1 saat arasında gerçekleşir. Doğum şekli spinal ya da genel anestezi de olsa aynı süre geçerlidir.
Sezeryan Doğum Sonrası Günlük Yaşama Dönüş
Sezaryen doğum sonrası iyileşme süreci, normal doğuma göre biraz daha zaman alır. Alt karın bölgesinde ağrı ilk üç ya da dört gün, annenin hareketlerinde, oturup kalkmasında kısıtlamalara neden olur. Bu süreçte, doktorun verdiği ağrı kesici ve vitaminleri kullanmak etkili olacaktır. Doğumdan sonra ilk duş, 24 saat sonra alınabilir. Annenin üç günden sonra, ayakta duş alması da mümkündür. Doğumdan on gün sonrasında ise tamamen normal hayata dönüş başlar. Dikiş ağrısı çekme durumu tamamen bitmiş ya da çok azalmış hale gelir. Bol bol su içmek ve yürüyüş yapmakta daha hızlı iyileşme konusunda etkili olacaktır.