Yeni doğan bebeği kundaklamak ebeveynlerin öğrenmesi gereken ilk yöntemlerden birisidir. Bu yöntemin amacı bebeğinizin daha rahat bir uyku geçirmesini sağlamaktır. Doğru bir kundaklama yönteminde bebeğin vücudu kollarına yapışık vaziyette ve bacaklarının daha rahat hareket etmesi sağlanmalıdır. Kundaklama yöntemi bebeği sıcak tutmaktan ziyade onun konforlu ve huzurlu hissetmesine de neden olacaktır. Kundaklama ayrıca yeni doğan bebeklerin irkilme refleksleri yapmasına engel olarak uykusunun bozulmamasını sağlamaktadır.
Peki yeni doğan bebekleri neden kundaklamak gerekir? Bu sorunun cevabı ise yine bebeğimizin doğuştan getirdiği reflekslerinde yatmaktadır (emme, arama, yakalama sıçrama vb. temel düzeyde refleksler.) Bu reflekslerden sıçrama refleksi bebeği uykuda yapması durumunda uyanmasına ve huzursuz olmasına sebep olmaktadır.
Bir değer sebep ise: Bebeğin refleks olarak yapmış olduğu el kol hareketleri yüzüne, gözüne vurma ihtimalinden dolayı kundaklama işlemi yapılmaktadır. Kundaklamanın en önemli faydası ise bebeklerin uzun süre ve rahat bir uyku geçirerek gelişimine faydasıdır.
Şimdi gelelim bebeği kundaklama adımlarından bahsetmeye:
- Bebek Battaniyesinin baş tarafına gelen kısmını hafif katlayarak battaniyeyi açın.
- Bebeğinizi sırtüstü başı katlanmış kısma gelecek şekilde battaniyenin üstüne yatırın.
- Battaniyenin sol köşesini bebeğin vücudunu saracak şekilde sağ kolunun altından geçirin
- Battaniyenin alt kısmını bebeğinizin bacağın üstünden geçirerek boyunun altından sıkıştırın. Çok sıkı olmamasına özen göstermeniz bebeğin rahat hissetmesi açısından önemli bir kriter. Ayrıca çok fazla sarmak bebeğin kalçasında ortopedik sorunlara yol açabilmektedir. Eğer sıkıysa köşelerden pay bırakabilirsiniz.
- Battaniyenin sağ köşesini bebeğinizin vücudunu kapatacak şekilde geçirerek sol tarafından bebeğin sırt kısmına sıkıştırın
- Bebeğinizin başının ve boynunun kundağın dışında kaldığından emin olun
- Son olarak yaptığınız kundağın bebeğin göğüs kafesini çok fazla sıkmadığını elinizle kontrol edin. Bebeğinizin rahat nefes alması önemli. Bu yüzden çok fazla sıkı olmaması gerekir. Kısacası yaptığımız kundak ne çok sıkı ne de çok rahat olacak
- Bebeğimiz 2 aylık olduktan sonra kesinlikle kundaklama işlemi yapılmamalıdır 2 aydan sonra bebekler uykuda dönme hareketleri yapmaya başlayacaktır bu da gelişim için önemli bir kriter olmaktadır.