Hamilelik Dönemi

Hamilelik Döneminde En Çok Yenmesi Gereken Gıdalar

Hamilelik Döneminde En Çok Yenmesi Gereken Gıdalar

 

Hamilelikte beslenme diğer zamanlardaki beslenmeden çok daha önemlidir. Bebeğin tek besin kaynağı annesinin tükettiği gıdalardır. Hamilelikte beslenme hem bebeğin büyümesi ve olgunlaşması hem de annenin ihtiyaçlarının karşılanması sebebiyle son derece dikkat edilmesi gereken bir konudur. Normal kilodayken hamile kalan sağlıklı bir kadında etkili ve doğru beslenmeyle, gebeliğin bitiminde yaklaşık 9 ile 12 kilo civarında bir kilo artışı görülür.

Gebeliğin farklı dönemlerindeki değişik ihtiyaçlardan ötürü kilo artışı 3 aya kadar 1 kg, ikinci ve üçüncü üç aylarda ise 1-2 kg ağırlığında olmalıdır. Fazla bir kilo artışı ise hem anne hem de bebek için, istenmeyen sonuçlara sebep olabilir.

Gebelik için beslenme düzenini ya da damak zevkini değiştirmeye gerek yoktur. Çok çeşitli ve dengeli bir şekilde beslenme önemlidir. Yapacağınız doğru şey doğal taze ve bol çeşitli besinleri tüketmektir. Gebe olduğunuzu öğrendiğiniz zaman, bunlardan hangilerini düzenli olarak tükettiğinizi ve yiyecekleriniz içinde bebeğe zarar verecek bir şey olup olmadığını araştırmanız gerekir.

Kalsiyum

 

Bebeğinizin gebeliğin 8. Haftasında diş ve kemik oluşumu başlar. Bu nedenle gelişimi için kalsiyum almak çok önemlidir. Gebelikte normal hayatta ihtiyaç duyduğunuz miktarın iki katı kadar kalsiyum tüketmeniz şarttır. Kalsiyum bakımından zengin besinler arasında peynir, süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzeler yer alır.

Bunları tüketirken, süt ürünlerinin yağ açısından da zengin olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle yağı az veya yağsız süt ve yoğurdu tercih etmelisiniz. Her gün belirli miktarda tüketim yeterli olacaktır.

Protein

 

Gebelikte protein ihtiyacı arttığı için protein içeren farklı besinler almak gerekir. Balık, et, kuru baklagiller ve süt ürünü içeren besinler protein bakımından zengindir. Fakat hayvansal besinler yağ açısından zararlı olduğu için aşırı alınmamalı, yağsız et tüketimi tercih edilmelidir.

C Vitamini

 

C vitamini plasenta için faydalıdır. Vücudun hastalık etkenlerine karşı güçlüğünü arttırır ve demirin bağırsakta emilimini daha kolaylaştırır. C vitaminini taze meyve ve sebzelerde bulabilirsiniz. Vücutta depo yapılmadığı için her gün belli bir miktar alınması gerekir. Uzun süre saklanan ve pişirilen yiyeceklerde C vitamininin çoğu gider. Bundan dolayı besinleri taze olarak tüketmeli, sebzeleri ise çiğ yada az haşlayarak yemek gerekir.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu