Hamilelik Dönemi

5.Hafta Gebelikte Neler Olur?

5.Hafta Gebelikte Neler Olur?

 

5 haftalık hamile bir kadın, vücudu hamileliğe hazırlanırken çok önemli değişiklikler yaşar. 5 haftalık hamilelikte kanama olur mu sorusu hamile annelerin sıkça sorduğu bir sorudur. Bebek anne rahmine tutunduktan sonra yerleşme kanaması olarak bilinen ve 12 gün sürebilen hafif bir kanama olabilir. Ancak bebek ultrasonu sonrası kanama hamilelikle ilgili bir sorunun işareti olabileceğinden, bu durumlarda tıbbi tesislere danışılmalıdır.

Bazı hamile kadınlar, adet kanamasına benzer şekilde, hamileliğin ilk üç ayında aylık kanama bildirir. Bu gibi durumlarla karşılaşılmasına rağmen, kanamanın nedenini bulmak ve bebeğin ultrasonunu yapmak için doktora danışılmalıdır. Hamileliğin 5 haftasında kasık ağrısı, beklenen bir başka hamilelik belirtisidir.

Gebeliğin 5. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hamileliğin 5. haftasında çoğu hamile kadın hamileliklerini bilir. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için anne adaylarının dikkat etmesi gereken bir takım hususlar vardır. Bunlar şunları içerir;

  • Radyasyondan kaçınılmalıdır ve vücuda radyasyon yayan bilgisayarlı tomografi ve X ışınları gibi görüntüleme prosedürleri önerilmez.
  • Hamilelik bilgisi, sağlık kontrolü sırasında doktora verilmeli ve hamilelikte kullanım için doktor tavsiyesi olmadan alınmamalıdır.
  • Sigara ve içki söz konusuysa, bu alışkanlıklar derhal durdurulmalıdır.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenme önerilir.
  • Gücü bilinmeyen yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir.
  • Ağır iş yapmayın.
  • Çoğu durumda ilaç kullanılamadığı için enfeksiyonlardan korunmaya özen gösterilmeli ve hijyene azami özen gösterilmelidir.

5 Haftalık Bebeğinizin Gelişimi Nasıl?

Anne karnındaki 5 haftalık bebek yaklaşık 2 mm büyüklüğe ulaştı. Yani hala bir pirinç parçası büyüklüğündedir. Ancak bu hafta burun, göz gibi organların temelleri atıldı. Beyin, kalp ve omurilik hızla gelişirken göbek bağı ve plasenta oluşmaya başlar. İlerleyen haftalarda bebeğin besin ve oksijen ihtiyacı plasenta yoluyla annenin vücudundan alınır ve göbek bağı yoluyla bebeğe aktarılır.

Nöral tüpün gelişmesi nedeniyle gövde ve büyük kafa ortaya çıkıyor, bu nöral tüp önümüzdeki haftalarda beyin ve omuriliğin gelişimini şekillendirecek. Folik asit nöral tüp gelişimi için gerekli olduğundan, nöral tüp defekti adı verilen doğum kusuru riskini ortadan kaldırmak için hamileliğin başlangıcında folik asit takviyesi önerilir. Planlı gebeliklerde bu ek, planlanan gebelikten 3 ay önce başlanmalıdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu