Yumurta Kaynatırken Çatlamaması Nasıl Sağlanır?
Yumurta, özellikle kahvaltılarda oldukça sık tüketilen bir besindir. Omlet şeklinde, haşlama şeklinde pek çok pişirme yöntemi mevcuttur. Haşlama yöntemi en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Yumurta rafadan, orta ve koyu olmak üzere, üç şekilde haşlanabilir. Fakat haşlarken genelde su kaynadığı sırada yumurta çatlar. Bu sıkça yaşanan bir durumdur. Bu durumu engellemek mümkündür.
Genellikle yumurtayı haşlamadan önce, buzdolabından en az yarım saat önce çıkarmak gerekir. Soğuk yumurtayı direk kaynamaya başlamak, çatlama ihtimalini artırır. Bunun dışında haşlama suyuna bir çay kaşığı tuz ya da sirke eklemekte çatlama ihtimali azaltılır. Haşlarken, haşlanan kabın içine fincan altı ters çevrilip koyulabilir. Bu da etkili bir yöntemdir. Aynı zamanda haşlanan suyun içine birkaç tane kürdan bırakmakta, yumurtanın çatlamasını önler.
Yumurta Haşlanırken Kıvamı Nasıl Tutturulur?
Yumurta haşlanırken, yumurtaları fazla sık koymamak gerekir. Çünkü yumurtalar birbirine çarpıp çatlayabilir. Yumurtanın çatlaması, içerisine su sızmasına sebep olur. Bu da yumurtanın kıvamının bozulmasına neden olur. Bu yüzden çatlamaması için gerekli önlemler alınır. Daha sonra yumurta istenen kıvama uygun şekilde kaynatılır. Kaynatma süresi, yumurtanın koyuluğuna göre değişir. Üç dakika ile on dakika arasında kaynatmak sağlıklı olacaktır.
Genellikle 10 dakikadan fazla haşlanmaması önerilir. Bunun sebebi içindeki mineralin kaybolmamasını sağlamaktır. Katı şekilde kaynatılan bir yumurta, buzdolabında bir hafta saklanabilir. Saklarken dikkat edilmesi gereken nokta, yumurtanın yanında soğan gibi koku yapan besinlerin bulunmamasıdır. Çünkü yumurta kokuyu çok hızlı şekilde içine çeker. Yumurtayı kolay şekilde soyabilmek isteniyorsa eğer, döndürerek hafifçe tezgaha vurulur. Bu şekilde kabuk kısmında çatlaklar oluşur. Sonrasında avuç içlerinde yuvarlayarak, kabuğun kolayca soyulması sağlanır.
Yumurtaların Taze Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Bayat olan yumurtaları tüketmek sağlık için oldukça zararlıdır. Bunu anlayabilmek içinde oldukça pratik bir yöntem vardır. Yumurtayı haşlarken, yumurta en dibe batıyorsa oldukça tazedir. Eğer orta kısma doğru çıkıyorsa bir ya da iki haftalık bir yumurtadır. Eğer yumurta suyun en yüzeyine çıkıyorsa, kesinlikle bayattır. Bu yumurtayı da tüketmemek gerekir.