Mol Gebelik (Üzüm Gebeliği) Nedir
Tıpta adı mol gebelik olan ve halk arasında üzüm gebeliği olarak bilinen bu durum, erken gebelik ile beraber görülmektedir. Plasentanın normal olan gelişimi ile beraberinde rahim içerisinde gözlenen üzüm tanesi şeklinde bol bir şekilde oluşmasının gözlemlendiği bir durumdur.
Mol gebelikte döllenme gerçekleşeceği esnada genetik bir problemden kaynaklanan rahmin içerisinde anormal doku büyümesine sebep olmaktadır. Yani normal olması gereken plasentanın anormal bir şekilde üzüm görünüşlü dokulara dönüşmesi durumudur. İki farklı varyasyonu bulunmaktadır. Kısmi ve tam olarak bilinir.
Üzüm, Mol Gebelik, Gebeliği Nedir?
Halk arasında üzüm gebeliği olarak da nitelendirilen mol gebelik, plasentayı rahimin içinde olan zara bağlayan ufak, üzüm şeklindeki çıkıntıların sağlıklı yani normal bir biçimde gelişmemesinden kaynaklanan bir durumdur. Bunun sonucu olarak embriyo oluşumu yerine hidatidiform meydana gelmektedir.
Hidatidiform; döllenmiş olan yumurtada yer almış olan anormal kromozomlardan ortaya çıkan plesanta dokusunun tümörü olarak ortaya çıkar. Nadir durumlarda embriyonik veya fetal doku oluşsa da yaşama olasılıkları bulunmamaktadır. Bu duruma kısmi üzüm gebeliği denilmektedir.
Mol Gebelik (Üzüm Gebeliği) Nasıl Anlaşılır?
Mol gebeliğin anlaşılabilmesi için doktor tarafından muayene olmak gerekmektedir. Bu durumun sadece doktor muayenesi ile anlaşılması mümkündür, dıştan anlaşılabilir değildir. Kişiye yapılacak olan ultrason muayenesi sonucu cenine olan doku olmaması ve üzüm benzeri dokuların genişleyen rahimde görülmesi ile teşhis konulmaktadır. Ek olarak, yüksek oranda çıkan HCG hormonu ile beraber yumurtalıklar genişlemektedir.
Bu durumda hamilelik ilerlese bile bebeğin kalp atışları duyulmaz, anne adayında aşırı şişme, kan basıncında yükselme ve idrarında protein gözlemlenmesi mol gebelik yaşayan anne adaylarında gözlemlenen belirtilerdendir. Mol gebelik durumu yaşayan anne adaylarında 1/5 oranında vajinal yol ile bu üzüm benzeri dokuların düşmesine rastlanılmaktadır. Bu tür durumu yaşayan kadınların endişeye kapılmadan önce direk bir uzman jinekoloğa gözükmeleri gerekmektedir.
Mol Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?
Mol gebelik durumu doktorlar tarafından teşhis edilmelidir. Dışarıdan herhangi bir gözlem ile belli olmayacak bu durum için doktor muayenesi şarttır. Tedavide, rahim ağzı bölgesi genişletilerek rahmin içerisi tıpkı kürtajda yapıldığı gibi temizlenmektedir. Mol gebelik görülen kişilerde yüzde on ile on beş oranında hemen büyüme durdurulamamaktadır. Bu yüzden mol gebelik gözlenen kişi yaklaşık olarak bir sene takip altında tutulması gerekmektedir.
Mol gebelik durumu gözlenen kişiler, bir sene kadar gebelik durumu yaşamamalıdır. Bu durum gözüktüğü taktirde doğum kontrol metotları kullanılamaz. Bu tür bir problem yaşayan kadınlarda tedavi sağlıkları açısından oldukça önemlidir. Bu durumun tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Tedavi edilmez ise sağlıklı bir gebelik yaşama olasılıkları neredeyse yoktur. Mol gebelik problemi yaşayan kadınların tedavilerini, doğum kontrollerini aksatmaması ve doktor kontrolüne düzenli gitmeleri kadınların sağlığı açısından büyük bir önem arz etmektedir.