Hamilelikte yapılan her düşüğün, düşük riskinizi arttırdığını biliyor muydunuz?
Gebeliğin ilk 20 haftası düşük için çok dikkat edilmesi gereken zamandır. 4 kez art arda yapılan düşük tekrarlama riskini %50’ye kadar arttırıyor. Anne adayının yaşı da tekrarlayan düşükler üzerinde belirleyici bir rol oynuyor. Ayrıca erken doğum ve dış gebelik riski oluşturduğunu da belirtiliyor. 35 yaş ve üstü kadınlarda 2 kez art arta düşükten sonra tıbbi yardım alması gerektiği savunuluyor. Tedaviye geç başlanılması durumunda anne olma ihtimali azalıyor. Düşüklerin tekrarlanmasını rahmin yapısal bozuklukları ve rahim ağzının yetersizliği, hormonal ve kromozal bozukluklar, enfeksiyonlar, çevresel ve diğer faktörler neden olur.
Rahim
Rahim ağzı hamilelik başlayana kadar kapalıdır ve doğum başladığı anda açılmaya başlar. Ancak rahim ağzı yetersizliği durumunda; rahim ağzı sancısız bir şekilde açılarak bebek dışarı atılır ve düşük gerçekleşmiş olur. Bu durum erken teşhis edildiği takdirde tedaviye başlanılarak önlenebilir. Ayrıca rahmin yapısal bozukluklarında da uzmanlardan yardım alınması gerekmektedir.
Hormonal bozukluklar
Düşüklere sebep olan hormonal bozukluklar; adet düzensizliği, diyabet ve tiroid bezi hastalıklarıdır. Kan şekeri seviyesi düzenlendiği ve kontrol altına alındığı takdirde bu risk ortadan kalkacaktır. Bu hastalıklar ilaçla tedavi edilebilirken, gerekli durumlarda doktora başvurması öneriliyor.
Enfeksiyonlar
Gebelik kaybının bir diğer nedeni ise enfeksiyon ve virüslerdir. Düşüğe en çok neden olan bakteri ve virüsleri şöyle sıralayabiliriz:
Kızamıkçık
Toksoplazma enfeksiyonu (bakteriyel bir enfeksiyon)
HIV
Sitomegalovirüs (CMV denilen, Herpes virüs ailesinden bir virüs)
Bakteriyel vajinozis (vajinada bakteriyel enfeksiyon)
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
Sıtma
Kromozomal bozukluklar
Çiftlerin %5’inde, tekrarlayan gebeliğin anne ve babaya ait kromozomların bozukluğundan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Gebelik kaybını önlemek için çiftlere genetik test yapılması önerilmektedir.
Çevresel ve diğer faktörler
Düşük riski anne yaşına bağlı olarak artmaktadır. 35 yaş ve üzeri kadınlarda düşük riskinin arttığı belirtildi. Sigara ve alkol kullanımı gebeliği önlediği ya da düşük riskini arttırdığı belirtildi.