Yeni Doğan Bebeklerin Altı Nasıl Değiştirilir?
Bebeğinizi hastaneden eve getirmeden önce hangi tarz bebek bezi kullanacağınıza karar vermişsinizdir. Hangi tarz bebek bezi kullanırsanız kullanın yeni doğan bebek günde ortalama 10 defa veya haftada 70 defa altını kirletmektedir.
Bebeğinizin altını değiştirmeden önce gerekli bütün malzemeleri elinizin altında olduğundan emin olduktan sonra alt değiştirme işlemine geçmeniz gerekmektedir. Böylece bebeğinizi değiştirme masalarında veya başka bir ortamda yalnız bırakmak zorunda kalmazsınız. İhtiyacınız olan şeyler ise:
- Temiz bir bebek bezi
- Tutturucular (eğer önden tutmalı bebek bezi kullanıyorsanız)
- Bebek bezi merhemi
- Islak havlu (yeni doğan bebekler için olanlardan) veya temiz pamuk
Yeni doğan bebek altını her ıslattığında mutlaka yenisi ile değiştirmek zorunludur! Bebeğinizi sırtı üstü yatırarak kirli bezi çıkarın
Bebeğinizin poposunu ve genital bölgesini temiz pamuk topu veya ıslak havlu ile hafifçe bastırmadan temizleyin. Bebeğinizin bezini çıkartırken dikkatli olmanız gerekmektedir. Erkek bebeğiniz erkek ise bezi çıkartırken oluşan hava bebeğin tekrar idrarını yapmasına sebep olabilmektedir.
Eğer bebeğiniz kız ise idrar yolları enfeksiyonu kapmasını önlemek için önden arkaya doğru temizleme işlemi yapın. Çıkartma ve temizleme işlemlerinden sonra mutlaka yeni doğan bebek için özel olarak üretilen krem ve merhemleri kullanın. Bu işlem popo bölgesinde tahriş ve kızarıklıkları önleyecektir. Ve en önemlisi kirli bezi çıkarttıktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın!
Yeni doğan bebekte sıklıkla görülen bebek bezi döküntüsü dediğimiz kızarıklıklar ve tahrişler görülebilir. Bu durum birkaç ılık banyodan bebek merhem ve kremleri ve kullanılan bebek bezine alışma süreci sonunda ortadan kaybolacaktır. Bu kızarıklıkların çoğu yeni doğan bebeğin hassas cildi ve kirli bezin vücuduyla temas halinde olmasından kaynaklanmaktadır.
Bu döküntü, kızarıklıkları önlemek adına birkaç ipucu:
- Her dışkılamadan sonra mutlaka bebeğinizin altını değiştirin. Yeni doğan bebeğin kirli bez içinde uzun süre durmanıza izin vermemeye çalışın.
- Islak havlular bebekler için de olsa bazen tahriş edebilmektedir. Bu durumda ılık su ve sabunla bölgeyi temizlemeyi deneyebilir veya ıslak havlunuzu değiştirebilirsiniz.
- Belli aralıklarla bir süre bebeğinizin altını bağlamayarak cildinin hava almasına izin vermek tahrişleri önleyecek bir diğer yöntemdir.
Yeni doğan bebeklerde görülen bu tahriş ve döküntüler uzun süre boyunca görülmeye devam ederse mutlaka bir uzmana başvurun!