Hamilelik Döneminde Beslenme
Hamilelik döneminde dikkat edilmesi gereken en önemli husus tartışmasız beslenmedir. Bu dönem ne kadar bilinçli ilerlerse, bebeğin gelişim aşamaları da o kadar güzel ilerler.
Fakat bazı anne adaylarında hormonal değişikliklerden dolayı mide bulantıları olduğu için ne kadar isterse istesin dikkat edemeyebilir. Maalesef bunun için yapılabilecek pek bir şey yoktur. Ancak mideyi bastırması için ekmek, kraker, leblebi gibi besinler tüketilebilir. Normal hamilelik geçiren annelerde mide bulantısı olmadığı sürece düzenli beslenmeye dikkat etmelidir. Yumurta, peynir, yoğurt, et, süt, tavuk, balık gibi yüksek değerli besin tüketmelidirler. Bunun yanı sıra günlük meyve sebze ve kuruyemiş tüketmeye de özen göstermeliler.
Folik Asit Tüketiminin Hamilelikte Önemi
Hamilelikte folik asit tüketimi de önemlidir. Mutlaka taze yeşil yapraklı bitkiler tüketilmesi gereklidir. Pişirme ile içerisindeki besin değeri düşeceği için buğulama, haşlama veya çiğ olarak tüketilmesi önerilir. Folik asit değeri yüksek besinler; Taze yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, pancar, tahıllar, baklagiller, muz vb.
Demir içeren besinlere de dikkat edilmelidir. Demir kan içerisindeki oksijenin rahat taşınmasında büyük rol oynar. Demir depoları ne kadar boşalırsa anne adayı o kadar bitkin ve yorgun olur. Bu durumda anneyi olumsuz etkiler. Karaciğer ve yağsız kırmızı et demir oranı yüksek gıdalardandır. Eğer kadın doğum doktoru gerekli görürse demir takviyesi de alınabilir.
Bol su tüketmeye özen göstermeli, kan değerlerine sık sık baktırılmalıdır. Kan değerleri yerinde olan anne adayı daha dinç ve daha sağlıklı olacaktır. Hamilelik döneminde enfeksiyon oranı da yükselebiliyor. Bu durum içinde mutlaka sık sık idrar tahlilleri verilmelidir.
Bebeklerin Beslenmesinin Hamile Annenin Beslenmesi ile İlişkisi
Aynı zamanda hamilelik döneminde anneyle bebek arasındaki en önemli geçiş yemek üzerinden olduğu için annenin mutlaka kendini sağlıksız olan her besinden koruması gereklidir. Hamilelik döneminde çiğ et gibi bakteri oluşumuna neden olacak besinler kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Çiğ yumurta, çiğ balık, alkol, sigara ve tütün grubu ürünleri, paketli gıdalar, sosis salam gibi işlem görmüş gıdalar, kafein, bitki çayları gibi.
Bu besinler hamilelik için bazıları düşük tetikleyici bazıları bebeğin gelişimini engelleyici farklı şekilde tepkimeler gösterebilir. Tüketmemeye özen göstermeli, şayet tüketmeye devam ediliyor ve engellenemiyorsa, en aza indirmeye çalışılmalıdır.
Sağlıklı anne bebek ilişkisi için beslenme çok büyük rol oynar. Anne ne kadar sağlıklı beslenebilirse, bebekte o kadar sağlıklı gelişecek ve doğacaktır.