Bebeklerde Ek Gıdalar Alerji Yapar mı?
Uzmanların yaptıkları araştırmalara göre çocukluk dönemi alerjik bulgularının %95’i bebeklerde ek gıdaya başlandığında ortaya çıkıyor. Ortaya çıkan besin alerjisinin sebepleri genelde inek sütü, yumurta, fındık, fıstık, balık ve tahıllar. Ayrıca hayat tarzının getirdiği alerjik yatkınlıkta söz konusu. Çevresel faktörler, katkı maddeli besinler, antibiyotikler, anne sütünün az kullanılması bebek ve çocuklarda görülen alerjik nedenlerinin içinde.
Bir bebeği, çocuğu besin alerjisinden koruyan en büyük etken anne sütü. Fakat ek gıdaların başlanması alerji gelişmesine sebep olabiliyor. Besin alerjisine benzeyen gıda katkı maddesi reaksiyonlarının da o dönemde görülüyor. Bu yüzden yanlış tanı konulması da söz konusu olabiliyor.
İnek sütüyle ilk kez karşılaşan çocuğun ağzında şişlikler, anaflaksi bulgular olabiliyor. Ayrıca yemek borusundan geçerken orda oluşan alerji dolayısıyla reflü, bağırsaklardan geçince iritasyondan dolayı ishal, karın ağrısı, gelişme geriliği görülebiliyor. Bu tip çocukların %’inde bebeklik egzeması olabilir. Nadiren de olsa besin alerjisi olan çocukların %5-10’unda astım bulguları görülebilmekte. Bu tanıların mutlaka çocuk alerjisi uzmanı tarafından yapılması gerek.
Belirtileri
Besin alerjisi belirtileri arasında, döküntü, karın ağrısı, reflü, baş dönmesi, kansızlık var. Bu belirtilerle gelen çocuklara besin alerjisi tanısı konabilir. Besin alerjisi ülkemizde diğer ülkelere oranla daha az görülmekte. Bunun sebebi ülkemizde anne sütünün hala katkı maddeli ek gıdalara oranla daha fazla kullanılması. Türkiye’de besin alerjisi sıklığı %2-4.
Teşhisi
Besin alerjisinden şüphelenilen çocuk önce bit alerji uzmanı tarafından görülmeli. Uzman gerek duyarsa önce basit bir kan tetkiki ile gerçekten kanda şüphelenilen besine karşı bir immünglobin E denilen antikor var mı, yok mu onun araştırılır. Sonrasında şüphe duyulan besinle deri testi yapılır.
Tedavi
Teşhis konulan çocuğun alerjisine neden olan besin diyetle 6 ay boyunca kullanılmaz. Onun yerine uygun başka bir besin kullanılarak çocuğun alerji olmasına neden olan besine karşı direnci yükseltilir. Böylece alerjik bulgularda gerilemiş olur.
Erişkinlerde besin alerjisinden korunma söz konusu iken tedavisi yoktur. Ancak çocuklarda yapılan tedavi olumlu sonuçlar verir.