Bebeklerin Uyku Düzeni
Yeni doğan dönemi bir bebeğin anne karnındaki deneyimleri sonrasında dış dünya ile tanışma ve hayatla uyumlanma dönemidir. Bu dönemdeki uykular da bu adapte olma sürecinin bir parçası olarak gelişir. Hayatın ilk aylarında bebeklerin uykusundan neler beklemeliyiz, bu dönemde onları nasıl destekleriz konularını bilmek ve iyi anlamak önemlidir. Ancak yeni doğan dönemi birçok yerde söylenenin aksine uykuya en az müdahalede bulunulması, uykuyu koruyan duygusal ve duyusal faktörlere çok daha fazla odaklanılması gereken bir dönemdir.
Bebeklerin En Savunmasız Halleri Uyku Hali
Uyku hepimizin en savunmasız halidir. Bunu bilen zihin ve beden kendini uykuya bırakabilmek için güvende hissetmek ister. Stres barındıran, günün fiziksel ve duygusal yükünü atamamış bireyler bu yükler ile uykuya girer ve tabiri caiz ise “tetikte” bir uyku uyurlar. Bu uykular “kalitesiz” diye adlandırabileceğimiz daha sık bölünen, huzursuz, uyandığınızda halen yorgun hissettiğimiz uykulardır. Tam da bu nedenden, sakinleşme ve rahatlama süreçlerini sağlıklı tamamlayan bireyler daha kaliteli uyurlar.
Bebekler için de aynı süreçler geçerlidir ve daha da önemlisi, bebekler biz yetişkinler gibi kendilerini sakinleştirme, dingin bir hale bürünme becerisine sahip değildirler. Bu ihtiyaçlarını ancak bizimle ilişki halinde olurlarla ve uygun koşullar sağlanırsa gerçekleştirebilirler. Bu nedenle bebeklerin uyku öncesinde sakinleşmelerine bakım verenleri olarak bizlerin nasıl destek olduğu, onların uyku kalitelerini doğrudan etkiler. Peki, bu konuda neler yapabiliriz?
Bebeklere Kaliteli Bir Uyku Nasıl Sağlanır?
Öncelikle, uyku öncesine “ne” yaptığımızdan ziyade “ne kadar duyarlı bir ebeveynlik” sergilediğimiz en belirleyici faktördür. Biraz önce de belirttiğim gibi, sinir sistemi ilişki halindeyken rahatlar. İhtiyaçları görülen, ebeveyninin kapsayıcı ve sakin desteği ile eşlik edilen bebek güvende hisseder. Bu nedenle, uyku öncesi anlarda farklı aktiviteler yapabilir.
Yaklaşık 9 ay süren bir macera sonrasında dünyaya gelen ve yeni düzenine alışmaya çalışan bebeğinizin uykusu, gelişimi için çok önemlidir. Uyku düzenini oturtmak zaman ve emek ister. Sizin teninize ve kokunuza alışık olan bebeğiniz, uykuya dalmak için kendini en güvenli hissettiği yeri arar, o yer sizin yanınızdır. Uyku süreci bebeğinizle güvene dayalı bir bağ oluşturmanızda önemli bir yer tutar.
Bebeklerin Uyku Ortamı Nasıl Olmalıdır?
Esneyen, gözlerini ovuşturan, huysuzluk yapan ve durmadan ağlayan bir afacanla karşı karşıya iseniz, çok büyük ihtimalle size uykusunun geldiğini anlatmaya çalışıyordur. Burada size düşen görev bebeğinizin kendisini rahat ve güvende hissedebileceği, olabildiğince loş ve ılık bir ortam oluşturmaktır. Bebeğinizin uyuyacağı ortam ne çok sıcak ne de çok soğuk, ne çok kuru ne çok nemli olmalı, yatacağı yer de ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır.
Doğduğu andan itibaren size bağımlı olan bebek, uykuya dalarken de sizin yardımınıza ihtiyaç duyar, onun uyku düzenini oturtmanız gerekir. Bebeğinizin uykuya giderken kendisini yatıştırmasını öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bazı minikler için kendini yatıştırmak kolay, bazıları için zorlu bir süreçtir. Yatırmadan önce yaptıracağınız ılık bir banyo, banyo sonrası yapacağınız hafif bir masaj, dinleteceğiniz rahatlatıcı bir müzik, söyleyeceğiniz bir ninni veya masal bebeğinizin uykuya geçişini kolaylaştırabilir.