Menopoz Döneminde Diş Eti Çekilmesi
Belirli bir yaştan sonra kadınlar için milat niteliğinde olan menopoz dönemi bazı sıkıntıları beraberinde getiriyor. Yeterince dikkat edilmediğinde kemik erimesi ve buna bağlı olarak diş sağlığı da risk altında bulunuyor. Psikolojik anlamda birçok gel git ile menopoz dönemini en az hasarla geçirmeye çalışan kadınların fiziksel olarak da dikkatli olmaları gerekiyor. Östrojen seviyesinin menopoz ile azalmaya başlaması, kalsiyumun vücut tarafından yeterince emilmesine engel olur, bu da kemik erimesine yol açar. Kemik erimesinin tüm vücudu etkilemesi, dişin çevresindeki kemik yapının erimesiyle diş eti çekilmesine neden olur.
Menopoz Döneminde Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
Diş sağlığı için büyük öneme sahip olan kalsiyumun menopoz döneminde yeterince ve doğru alındığından emin olmak gerekiyor. Kemik erimesi ile birlikte diş kayıplarına neden olan diş eti çekilmesi için mutlaka doktor kontrolünde ilaç ve vitamin takviyesi alınmalıdır.
Menopoz döneminde östrojen hormonu üretiminin azalması kalsiyumun emilme oranını düşürdüğü için; kalsiyuma ek olarak D vitamini takviyesine mutlaka başlanmalıdır. Tat değişikliği, dişlerde oluşan hassasiyet ve tükürük salgısında azalma gibi değişimler menopoz döneminin kadınlarda bıraktığı izler arasında yer alıyor. Tüm bu etkileri azaltmak için rutin diş bakımını ihmal etmemek ve bol su tüketmek öneriliyor.
Menopoz Döneminde Diş Kaybı Yaşanabilir Mi?
Kadınlarda diş hastalıkları en çok menopoz döneminde nüksediyor. Tek başına diş kayıplarının nedeni olarak menopoz gösterilmese dahi; ağız ve diş hastalıklarının oluşmasında önemli bir faktör olarak değerIendiriliyor. Çene kemiğinin de östrojen miktarının azalması ile tehlikeye girmesi, diş eti çekilmesine ve doğal olarak da diş kayıplarına neden oluyor. Menopoz döneminde her kadının mutlaka kemik taraması testlerini düzenli olarak yaptırmaları gerekiyor. Erken dönemde teşhis edilen kemik erimesi uygun tedavi ile tedavi edilerek diş eti çekilmesi ve diş kayıplarının önlenmesinde etkin rol oynar.
Menopoz döneminde diş eti kanamaları, diş eti hassasiyeti ve diş eti iltihabı gibi rahatsızlıklar mevcutsa ihmal etmeden kontrole gidilmelidir. Çünkü bu rahatsızlıklar önemli ağız içi sorunlarıdır. Sağlıklı bir ağız yapısına sahip olmak bu dönemde kadınların ruhsal olarak kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayacaktır.