Tuvalet Eğitimi Verecek Anne Ve Babalara Dikkat
Tuvalet eğitimi, birçok çocuk tarafından oldukça zorlu bir görev olarak görülmektedir. Tuvalet eğitimine çocuğun hazır olduğu kadar anne, baba ya da bakımı ile ilgilenen kişinin de yeterince hazır olduğu bir dönem seçilmelidir. Çocukların belli bir gelişim göstermelerinin bir kuralı da tuvalet eğitimi almış olmasıdır. Tuvalet eğitimine başlamak için çocuğun fizyolojik olarak gelişimini tamamlamış olması, kişisel gelişim becerilerini yükseltmiş olması ve psikolojik olarak sağlıklı bir dönem geçirmesi gerekmektedir.
Tuvalet eğitimine başlamak için çocuğun yürüyebilmesi, verilen bazı komutların yerine getirebilecek olması, konuşarak kendini ifade edebilmesi ve gün içerisinde 2 3 saat kuru kalması ya da altı ıslandığı zaman kendini ifade edebilme potansiyeline sahip ise tuvalet eğitimine hazır demektir.
Çocuğa Tuvalet Alışkanlığı Kazandırırken Neler Yapılmalı?
Anne ve babalar çocuğun tuvalet alışkanlığı kazandırırken çocuğa mümkün olduğunca destek vermek olup çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlamaktır. Tuvalet eğitimi süresince çocuğa büyük tepkiler verilmemelidir. Bu dönemde çocuğa olumlu tepkiler verilmelidir ki geri dönüşlerin pozitif yönde etkilenmesidir.
Tuvalet eğitimi verilirken çocuğun alışması için her gün düzenli olarak tuvalete ya da lazımlığa oturtulması gerekmektedir. Tuvalet eğitiminde çocuğun rahat etmesi açısından kolay hareket etmesi için rahat giyecekler giydirilmesi uygun görülmektedir. Tuvalet eğitimi esnasında çocuğun altına kaçırma durumlarında yavaş yavaş alıştırılması ve bu yüzden çocuğa negatif etkilerde bulunmamalıdır.
Tuvalet eğitimi esnasında bez kullanımına son verilmelidir.
Tuvalet Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tuvalet eğitiminde dikkat edilecek bazı noktalar bulunmaktadır. Bu kuralların en başında çocuğun 18 aydan önce tuvalet eğitimine başlanılmalıdır. Sabırlı ve şefkatli davranılması gerekmektir. Çocuğun tuvalet alışkanlığı rahat bir şekilde geçilebilmesi için gece yatmadan önce sıvı içecekler tüketmemesi gerekmektedir.
Uykudan önce çocukların tuvalet ihtiyacının giderilmesi gerekmekte olup belli saatlerde çocuğu tuvalete kaldırmak gerekir. Çocuğun kendini hazır hissetmediği zaman tuvalet eğitimi yatırmamalıdır. Çocukla iletişimin olumlu yönde etki etmesi gerekmekte olup çocuğun kaslarını kontrol edebilecek potansiyelde olduğuna dikkat edilmelidir. Çocuğun bu aşamada cesaretini toplaması açısından özgüvenli ve güven dolu bir ortam yaratılması için anne ve babanın elinden geleni yapması gerekir.